Otok Silba

Otok Silba
menu
e-mail Kontaktirajte nas
facebook
ZDRAVLJE LJETI
Na suncu

sunceDugotrajno izlaganje suncu može uzrokovati opekotine kože. Posebno su osjetljive osobe svjetle puti i mala djeca. Sunce je najjače između 12 i 16 sati pa je dobro u to vrijeme izbjegavati pretjerano izlaganje suncu. Koristite kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

Na obali

Budite oprezni prilikom ulaska u more. Odaberite mjesto na kojem možete najjednostavnije i najsigurnije ući u more. Oštre stijene mogu ozljediti stopala. Kamene i betonske površine uz samo more često su skliske zbog naslaga algi.

U moru

morski ježinacMorski ježinac - uglavnom obitava na kamenom dnu. Ulazite li u more tamo gdje ih ima, hodajte oprezno dok ne uđete u dovoljno duboku vodu. U slučaju da nagazite na kojega, iglom pažljivo izvadite iglice.

meduzaMeduza - nekada cijelo ljeto nema nijedne a nekad ih ima podosta. Lagano plutaju u vodi nošene morskom strujom. Na krakovima imaju žarnjake kojima mogu opeći kožu. Za prvu pomoć pažljivo istrljajte opečeno mjesto morskim pijeskom.

Ranj (pauk) - malena riba (3-20 cm) koja obitava na pjeskovitom dnu. Ima tri otrovne bodlje na leđnoj peraji i po jednu iznad svake škrge. Ubod je bolan. Mjesto uboda (najčešće stopalo) treba držati u vrućoj vodi (vrućoj koliko se može izdržati) 60 minuta - otrov ranja je termolabilan i rastvara se na temperaturi >50 °C. Ranj je plašljiva riba i bježi od kupača te je prava rijetkost nagaziti na nj.

Morski psi - u Jadranu žive mali i potpuno bezopasni morski psi. Ako ga i ugledate to će vjerojatno biti na tanjuru u nekom restoranu.

Na kopnu

Komarci - ova dosadna stvorenja najaktivnija su rano navečer. Dobra su zaštita dugi rukavi (ako za to nije prevruće) te kreme i sprejevi koji se nanose na kožu i odbijaju komarce. Prozori Apartmana Silba opremljeni su mrežicama za zaštitu od komaraca i drugih kukaca.

Pauci - u kasno proljeće i rano ljeto na putevima po Silbi zna među granama biti paučine s pripadajućim paucima. Ako vam u prolazu paučina smeta uklonite ju kakvim štapom. Za ove paukove ne brinite jer jedini opasan pauk na hrvatskoj obali, crna udovica, obitava na zemlji crljenici. Crna udovica je pauk dužine 1-2 cm, crnog tijela s crvenim pjegama. Plete neugledne mreže. Ugriz ovog pauka je bolan a može biti i opasan. U slučaju ugriza treba potražiti liječnika. Dosad nismo uspjeli sresti ovog pauka na Silbi, iako mu je stanište cijela hrvatska obala.

Škorpioni - borave uglavnom pod kamenim pločama. Narastu do nekoliko centimetara. Ubod nije opasan.

Zmije - ako naletite na zmiju i uplašite se, znajte da se ona uplašila još više od vas i da upravo daje sve od sebe da pobjegne u neko šipražje. Zmije na Silbi su neotrovne i bezopasne, tamnog tijela i dužine do 70 cm. Nemojte ih ubijati, za to nema nikakve potrebe.

Liječnik

Na Silbi postoji liječnik (koji pokriva i Olib i Premudu). Ambulanta se nalazi u centru mjesta, pored Torete. U slučaju potrebe ozlijeđene se osobe brzim brodom ili helikopterom prevoze u najbližu bolnicu. Kako na Silbi nema apoteke, ukoliko koristite neke lijekove ponesite ih sa sobom.
Otok Silba • vaša oaza mira za savršen odmor na moru!
Copyright © 2004-2024 Aventin d.o.o.